Papagalul Spix (Cyanopsitta spixii)

Papagalul Spix (Cyanopsitta spixii)

Originar din America de Sud si Centrala, mai exact din Brazilia (statul Bahia), papagalul Spix face parte din specia Cyanopsitta spixii, fiind singurul membru al genului Cyanopsitta. Este cea mai rara pasare din lume , iar incepand din anul 2000 se presupune ca a disparut cu totul din salbaticie. Teoria nu este, totusi, sigura pentru ca o parte din habitatul natural al acestui papagal nu a fost inca cercetata.

Aceasta pasare eleganta, descoperita de naturalistul german Johann Baptist von Spixare in anul 1817 (acesta i-a dat si numele), are un penaj albastru cenusiu, o combinatie intre albastrul deschis al cozii si albastrul palid, sters al crestei. Zona din jurul ochilor este lipsita de pene si acoperita de o piele gri; partile posterioare ale aripilor si ale cozii sunt negre; ciocul este, de asemenea, negru, cu exceptia pasarilor tinere care prezinta o pata alba in partea centrala a acestuia – pata ce va disparea dupa 1-2 ani. Exemplarele tinere se diferentiaza si prin coloritul penelor – albastru inchis si al portiunii din jurul ochilor – gri pal. Pasarea ajunge la 55-57 cm lungime. Traieste relativ mult si se hraneste in special cu specii de plante din familia Euphoribacae.

La momentul actual se crede ca exista numai 60 de exemplare ale acestei specii, majoritatea aflandu-se in posesia colectionarilor de pasari din intreaga lume. Informatiile despre existenta lor in mediul natural sunt negative, cercetarile incepand cand din numarul total de papagali Cyanopsitta spixii nu mai ramasesera decat 3, in salbaticie. Declinul speciei a fost cauzat, se pare, de vanarea si capturarea ei, de distrugerea habitatului si de uciderea ei de catre Africanized bee – o specie hibrida de albine – principalul dusman natural al papagalului Spix.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: